SIM GE pilihan jelas untuk mencapai kelayakan tinggi

News & Updates

SIM GE pilihan jelas untuk mencapai kelayakan tinggi

KUCHING: Institut Pengurusan Singapura (SIM) akan mengadakan pameran di Borneo Post Pameran Antarabangsa Pendidikan (BPIEF) di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) 21-22 Mac, jam 10 pagi hingga 6 petang.

Bagi Collin Shieu berusia 20 tahun dari Sibu, Pendidikan Global SIM (SIM GE), merupakan sebuah jenama pendidikan yang dijalankan di bawah institut itu merupakan pilihan jelas untuk mencapai kelayakan yang tinggi.

Collin lulus dari SMK Sacred Heart di Sibu sebelum ke Singapura untuk mengambil Diploma Pengajian Pengurusan.

“Singapura adalah tempat yang selamat dan bersih. Kehidupan di sini adalah seperti tinggal di sebuah bandar yang sedang dibangunkan dengan banyak kemudahan.

“Saya pertama kali mendengar tentang SIM GE daripada seorang rakan.

“Belajar di SIM GE menawarkan peluang mengenali pelajar lain dari seluruh dunia dan memahami kepelbagaian budaya. Kelayakan diploma SIM GE juga menawarkan kita banyak laluan untuk ijazah dari universiti ternama,” katanya.

Rakan-rakan SIM GE datang daripada 10 universiti di luar negara seperti Universiti di Buffalo, Universiti Negeri New York, Universiti London, RMIT University, University of Wollongong, University of Birmingham dan Universiti Southampton.

Program yang ditawarkan di SIM GE menyerupai standard yang ditawarkan di kampus utama universiti itu dan biasanya pada kos yang lebih rendah berbanding jika mereka belajar di Britain (UK) atau Australia.

Satu lagi kelebihannya, dengan banyak program diajar oleh pensyarah tempatan dan fakulti antarabangsa, menggabungkan perspektif Asia dengan amalan antarabangsa.

Shieu merupakan pelajar terbaik dalam kohort diploma dan baru-baru ini telah dianugerahkan Biasiswa SIM GE untuk mengambil Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam program Perakaunan dan Kewangan di Universiti London.

Biasiswa SIM GE meliputi yuran tuisyen, dianugerahkan kepada pelajar cemerlang untuk mengikuti program Ijazah Sarjana Muda di pusat berkenaan.

Kampus SIM GE dilengkapi dengan teknologi terkini dan kemudahan untuk meningkatkan pengalaman pembelajaran pelajar.

Kampus pelajar sentrik diaktifkan dengan akses Internet tanpa wayar berkelajuan tinggi.

Selain perpustakaan pengurusan yang komprehensif, terdapat juga banyak kawasan kajian dalaman serta luaran disediakan.

Keperluan para pelajar juga difaktorkan ke dalam reka bentuk kampus.

Terdapat beberapa tempat makan kampus termasuk sebuah kedai Starbucks, lobi pelajar dan gimnasium.

Tempat kebanggaan terbaru pihak kampus ialah tempat teater seni persembahan, pusat sukan dan pusat latihan kewangan.

Pengalaman pelajar juga diperkaya dengan aktiviti-aktiviti sepanjang tahun lebih daripada 70 kelab pelajar.

Shieu turut menikmati kehidupan pelajar yang aktif, terlibat dalam pelbagai aktiviti kokurikulum seperti Komuniti Malaysia di SIM (MCSIM), SIM Dancesport Club dan Kelab Badminton.

“Saya mahu memperkayakan kehidupan sekolah saya dan menjadikannya lebih bermakna dan tidak dapat dilupakan. Melalui MCSIM, saya juga mendapat tahu rakan-rakan dari negeri-negeri lain di Malaysia.

“Selain aktiviti kelab pelajar, terdapat juga program Pendidikan Luar Negara yang menawarkan pelajar peluang untuk mendapatkan pendedahan di luar negara daripada kursus musim panas untuk latihan global dan kerja-kerja kemasyarakatan di luar negara,” katanya.

Heng Ying Zhao, 23, adalah seorang pelajar yang mengambil jurusan Perbankan dan Kewangan.

Beliau yang merupakan pelajar lepasan SMK Baby Yesus Convent di Johor Bahru berkata, sebulan bersama program SIM Summer di luar negara benar-benar mengeratkan persahabatan dan ia pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Mendalami budaya Korea, walaupun hanya selama sebulan, menjadikan sesuatu yang berbeza buatnya.

Melalui aktiviti-aktiviti tersebut, pelajar SIM GE mendapat pendedahan, membina ikatan masyarakat dan rangkaian yang akan memberi manfaat kepada mereka pada kemudian hari.

Untuk maklumat lanjut mengenai SIM GE, kunjungi www.simge.edu.sg atau layari laman web rasmi www.bpief.com atau daftar keluar halaman Facebook mereka atau akaun Twitter (theBPIEF).

Peserta yang berminat boleh menghubungi atau menulis kepada Sekretariat BPIEF di 082-330213 atau e-mel mereka di [email protected]

 

Comments

There are no comments yet.